L. Szondi

Alegerea ca instrument destinologic

Pionierul psihologiei abisale şi a profunzimilor, dr. Leopold Szondi, a abordat inconştientul ca zonă extrem de dinamică şi în schimbare permanentă a personalităţii umane, motorul tuturor alegerilor făcute în plan conştient pe parcursul vieţii; mai mult, a demonstrat că unele alegeri ale individului au calitate destinologică (predestinată) în poziţie cu fondul genetic moştenit pe linie transgeneraţională.

Psihologia profundă distinge trei categorii de vârstă în analiza mecanismelor inconştiente, astfel:

1) inconştientul individual ce conţine tot ceea ce a fost refulat în copilărie (acest strat corespunde Psihanalizei lui Freud);

2) inconştientul familial în care aspiraţiile familiale, latente şi reprimate, conţin acţiune dinamică generatoare de pericol;

3) inconştientul colectiv al cărui strat este studiat de psihologia şi psihoterapia lui Jung, în comparaţie cu Arhetipurile.

Aceste trei direcţii ale psihologiei profunde sunt conexe, căci toate trei au punctul de plecare în descoperirea făcută de Freud asupra rolului inconştientului în viaţa şi destinul individului. Iar analiza destinului este Genealogia inconştientului familial având ca misiune principală căutarea elementelor primare conţinute şi transmise de inconştientul familial şi de a scoate la lumină pulsiunile familiale refulate. Când vorbim de pulsiuni familiale se face referire la aspiraţiile pulsionale care, imediat după acuplare (adică amestecul elementelor ereditare în timpul fecundării), au fost „învinse” în luptă şi subjugate de tendinţele pulsionale familiale dominante.

Legăturile genice coordonează existenţa individului, familiei, neamului, existenţa fiind condiţionată psihologic prin felul alegerilor, adică al satisfacerii trebuinţelor determinate ereditar. Noi pretindem că la naştere fiecare individ primeşte o posibilitate de destin, cu alte cuvinte o posibilitate ereditară de evoluţie. Această evoluţie este „atinsă” de mulţi factori, interni şi externi, ce ţin de genetică, de mediul de viaţă, de autoeducaţie şi de alegerea personală a fiecăruia.

Întâlnesc des oameni care afirmă că sunt conştienţi pe deplin vis-a-vis de alegerile făcute pe parcursul vieţii şi că, în prezent, resimt efectele acestor alegeri, urmări la care s-au gândit, dar nu s-au aşteptat să aibă loc. Întrebarea mea este, dacă ei au fost conştienţi de efectele ce vor urma alegerii conştiente? Normal că ştim ce facem şi cum facem, dar anticiparea urmărilor lui „a face” este confirmată de realitatea lui „a acţiona”?

După cum spuneam mai devreme, de cele mai multe ori, se întâmplă cum nu ne aşteptăm…Şi atunci ne spunem că „ar fi trebuit să-mi ascult intuiţia/ instinctul/ vocea interioară”! Aşa-i? Şi ne promitem că data viitoare ne vom urma intuiţia! Însă, până „data viitoare” uităm ce ne-am promis! Oare de ce? Dacă am arunca o privire asupra felului de acţionare, abordare, gestionare a evenimentelor vieţii (care sunt atât de diferite, dar care au atâtea puncte în comun) părinţilor, bunicilor noştri ş.a.m.d., vom identifica un pattern, un model de alegere în principalele planuri ale existenţei acestora. Alegeri în profesie, alegeri în dragoste (a partenerului de viaţă), alegeri în boală…Aceste modele se pare că dau sensul luptei trebuinţelor individului, se aranjează la nivel inconştient şi ies la suprafaţă prin aşa zisele „alegeri conştiente”, repetitive, supărătoare şi comode.

Să dau un exemplu! O tânără profesoară se căsătoreşte cu un bărbat, avocat de profesie, care are un bunic dependent de alcool şi un frate care a suferit un episod depresiv major. Această tânără provine dintr-o familie bună, singură la părinţi, mama cu fond depresiv care a controlat fiecare mişcare a copilului său. Tatăl este liber profesionist (deţine o vinărie) şi este mai mult absent din viaţa fiicei sale; acesta are un frate care are o soţie diagnosticată cu schizofrenie. Iată cum şi-a ales tânăra partenerul de viaţă! Nu prin prisma conştientă a atracţiei fizice sau a preferinţelor în comun la mâncare, petrecere a timpului liber, ci fără să „simtă” că genetica „latentă” a soţului său a atras-o. Posibilitatea de a alege pe viitor aşa cum Inconştientul familial dictează din umbră este responsabil de această căsătorie!

De câte ori te-ai gândit la ascendenţii tăi şi alegerile pe care aceştia le-au făcut în materie de profesie, de stil de viaţă, de dragoste? Chiar şi bolile de care au suferit, fizic sau psihic, îţi pot oferi indicii ale modului în care tu îţi satisfaci trebuinţele personale! Prin alegeri!

Aşadar, dragii mei, ca temă pentru analiza destinului vostru, vă rog să vă evaluaţi alegerile făcute până în prezent. Evaluarea realizaţi-o prin trasarea arborelui vostru genealogic (rude până la gradul al IV-lea) şi punctaţi fiecărui ascendent alegerile făcute în fiecare plan amintit mai sus! Pe parcursul acestei analize veţi „vedea” ce este comun cu alegerile voastre!

Vă ţin pumnii! Cu drag :*

Pentru curioși, și m-aș bucura să fie mulți, ce înseamnă destinterapia și ce este Testul Szondi click  http://www.szondi.ro/index.html și http://www.leopoldszondi.ro/ .

Un gând despre &8222;Aleg să fiu EU&8221;

  1. Sunt cât se poate de departe de toate studiile ştiinţifice în domeniu. Mai sunt şi sceptic câteodată. Şi pe deasupra, cred că avem capacitatea să alegem şi să schimbăm absolut orice. Putem să facem asta numai dacă suntem conştienţi de povestea vieţii noastre. Exact după cum ai scris tu. Cred ca Sf. Pavel scria pe undeva să cercetăm totul şi să păstrăm cele de trebuinţă (citat aproximativ, din memorie). Putem fi capabili să facem alegeri conştiente cât de cât doar dacă analizăm ce au făcut părinţii şi bunicii noştri, ce am face noi în locul lor (şi uneori, trecem şi noi prin aceleaşi încercări). Şi avem datoria, având în bagajul nostru toate experienţele lor, să mergem mai departe, să fim mai buni decât ei. Doar că pentru asta e nevoie să îi cunoaştem şi să îi înţelegem. Şi la fel şi pe noi 🙂 Nu ştiu în jocul ăsta al geneticii, al predestinarii, unde intră reincarnarea si karma (daca exista in forma in care o intelegem noi).
    Cat priveste alegerilor, Tolstoi are o nuvela despre puterea lor. Si despre responsabilitatea noastra atunci cand facem o alegere. Tot ce facem noi are urmari. Iar nepasarea si ignoranta noastra poate afecta vietile multor oameni.
    Şi,da, mai e şi mintea care prin multele ei gânduri ne blochează accesul către noi…
    Mulţumesc pentru link-uri; chiar le voi explora, atât cât îmi va permite puterea mea de înţelegere..

    Apreciat de 1 persoană

Raspunde

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s